ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μικρές συνήθειες που μπορούν να προλάβουν μεγάλα προβλήματα.

Τι μπορούν να κάνουν οι ενήλικες για να διατηρήσουν καλή στοματική υγεία;

Μπορείτε να κρατήσετε τα δόντια σας για όλη σας τη ζωή. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε ένα υγιές στόμα και γερά δόντια.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά.

Tο βούρτσισμα των δοντιών σας κάθε μέρα είναι πολύ σημαντικό. Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα οδοντικής υγείας όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, συσσώρευση πλάκας/πέτρας, ακόμη και απώλεια δοντιών. Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για μέγιστη αποτελεσματικότητα και χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα.

Ξεπλύνετε τα δόντια σας με νήμα πριν το βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να αφαιρέσει σωματίδια που δεν μπορεί να φτάσει μια οδοντόβουρτσα.

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Κατά τη διάρκεια μιας τακτικής οδοντιατρικής επίσκεψης, ο οδοντίατρός σας θα καθαρίσει τα δόντια σας, θα χορηγήσει θεραπεία με φθόριο, θα κάνει ακτινογραφίες και θα μιλήσει μαζί σας για την τρέχουσα οδοντική σας υγεία. Συνιστάται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να διατηρείτε καλή στοματική υγεία.

Επιλέξτε το σωστό στοματικό διάλυμα.

Χρησιμοποιήστε ένα γνωστό στοματικό διάλυμα μετά από κάθε βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να καθαρίσει και να ενισχύσει περαιτέρω τα δόντια. Φροντίστε να διαλέξετε μια επιλογή κατά της τερηδόνας και της πλάκας!

Δείξτε τρυφερότητα στα δόντια σας.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για οτιδήποτε άλλο εκτός από το μάσημα τροφής. Εάν τα χρησιμοποιήσετε για να σπάσετε ξηρούς καρπούς, να αφαιρέσετε το επάνω μέρος των μπουκαλιών ή να σκίσετε τη συσκευασία, κινδυνεύετε να θρυμματίσετε ή ακόμα και να σπάσετε τα δόντια σας.

Περιορίστε τα όξινα ποτά.

Τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και οι χυμοί φρούτων περιέχουν οξέα των τροφίμων που μαλακώνουν το υλικό των δοντιών και διαλύουν τα μέταλλα στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τρύπες (κοιλότητες ή τερηδόνα).

Χρησιμοποιήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ενδιάμεσα στο βούρτσισμα μετά τα γεύματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει
στην αφαίρεση της πλάκας και είναι ευεργετικό για τη στοματική σας υγεία.

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού.

Θεραπεία του διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, εργαστείτε για να διατηρήσετε τον έλεγχο της νόσου. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο άλλων
επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων. Η θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας.

Προσέξτε την ξηροστομία.

Εάν κάποια φαρμακευτική αγωγή σας σας προκαλεί ξηροστομία, ζητήστε από το γιατρό σας ένα διαφορετικό φάρμακο που μπορεί να μην προκαλέσει αυτήν την πάθηση. Εάν η ξηροστομία δεν μπορεί να αποφευχθεί, πίνετε άφθονο νερό, μασήστετσίχλα χωρίς ζάχαρη και αποφύγετε τα προϊόντα καπνού και το αλκοόλ.

Γεύση και όσφρηση.

Επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν έχετε ξαφνικές αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση.

Φροντίστε και τους άλλους.

Όταν ενεργείτε ως φροντιστής, βοηθήστε τα παιδια και τα ηλικιωμένα άτομα να βουρτσίζουν και να πλένουν τα
δόντια τους με νήμα εάν δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν αυτές τις δραστηριότητες ανεξάρτητα.