Αόρατοι Νάρθηκες Ορθοδοντικής

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα δόντια μας όπως και ο,τιδήποτε άλλο στον οργανισμό μας το προστατεύουμε. Η ορθοδοντική είναι μια ειδικότητα που μετακινείται δόντια, τους αλλάζει τη θέση, την περιστροφή και τον προσανατολισμό, χωρίς να γίνεται τρόχισμα. Αυτή είναι η μέθοδος με την οποία διορθώνονται ορθοδοντικές ανωμαλίες, χρησιμοποιώντας λεπτές διάφανες νάρθηκες. Οι νάρθηκες τοποθετούνται στο στόμα σε συνεχείς φάσεις, με αποτέλεσμα τα δόντια να μετακινούνται προς την επιθυμητή θέση. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό υπολογιστών.

Οι διαφανείς νάρθηκες αποτελούν μία σειρά από διαφανείς “μεμβράνες” από θερμοπλαστικό υποαλλεργικό υλικό που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση των δοντιών. Κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Τα χαρακτηριστικά των διαφανών ναρθήκων περιλαμβάνουν:

– Το λεπτό σχήμα τους, που τα καθιστά σχεδόν αόρατα.
– Φοριούνται 20-22 ώρες την ημέρα και αφαιρούνται κατά τη διάρκεια των γευμάτων και της στοματικής υγιεινής.
– Αλλάζονται περίπου κάθε 10-15 ημέρες, ενώ η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται συνήθως από 3 έως 12 μήνες.

Ορισμένα πλεονεκτήματα της ορθοδοντικής με διαφανείς ναρθήκες περιλαμβάνουν:

– Δεν προκαλούν τραυματισμό στα χείλη και τα ούλα λόγω της λείας επιφάνειάς τους.
– Οι δυνάμεις που ασκούν είναι μικρές, ελαχιστοποιώντας τον πόνο για τον ασθενή.
– Δεν επηρεάζουν τη στοματική υγιεινή και καθαρίζονται εύκολα.
– Δεν παρεμβαίνουν στην ομιλία.
– Επειδή είναι αφαιρούμενοι, δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή.
– Είναι υποαλλεργικοί.

Οι διαφανείς νάρθηκες είναι ενδεδειγμένοι σε περιπτώσεις συσσώρευσης των δοντιών, αραιοδοντίας, σταυροειδούς συγκλείσης, ανεύρεσης δήξης και υπερσυγκλείσης. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκύους και ασθενείς με περιοδοντίτιδα.

Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία όλων των ανωμαλιών σύγκλεισης, καθώς δεν μετακινούν τα δόντια σε όλες τις διαστάσεις του χώρου.
Είναι ιδανική για άτομα που επιθυμούν μια εναλλακτική και αισθητικά αποδεκτή λύση, συνήθως ενήλικες, για την ορθοδοντική θεραπεία τους, ενώ τα παραδοσιακά “σιδεράκια” δεν είναι προτιμητέα. Το ιατρείο μας συνεργάζεται με πιστοποιημένο ορθοδοντικό εργαστήριο που χρησιμοποιεί την τεχνική ClearAligner.